Nezáleží na tom, jak moc zdravě jíte, pokud…

Je něco velmi důležitého, co byste měli vědět. Možná se snažíte jíst opravdu zdravě. Kupujete farmářské nebo bio potraviny. Nebo dokonce máte téměř všechno ze své zahrádky a chovu. Orientujete se v tom, co je podle vás zdravé, jíte hodně zeleniny a ovoce a doplňujete svůj jídelníček o tzv. superpotraviny. Zní to téměř idylicky, až tak, že tomu na první pohled není co vytknout.

Asi vás nepotěším, když vám řeknu, že nezáleží na tom, jak moc zdravě jíte, pokud váš trávicí systém není v pořádku.

Pokud vám to netráví dobře, je téměř jedno, kolik zdravého jídla sníte, kolik do sebe dostanete výživných látek.

Protože pokud vaše tělo nedokáže z těchto potravin, doplňků a bylin tyto látky vytáhnout, účinně je oddělit od toho, co vaše tělo nepotřebuje a zanáší, a přebudovat tyto látky na tělu vlastní, je to trochu jako byste je ani nesnědli. Někdy naopak, protože výživné potraviny jsou často i těžší na strávení, můžou zalepovat a zanášet tělo ještě víc.

Takže jedna ze základních pouček zní: zdravé je pro vás jen to, co dokážete dobře strávit.

Pokud sníte i tu nejlepší potravinu, ale nafoukne vás, máte po ní třeba průjem, jste po ní hodně unavení, těžcí a malátní, tak i kdyby všechny knížky, časopisy, články, videa a výživoví poradci tvrdili, jak je to mega super zdravé, tak pro vás nejspíš nebude.

A čím víc se budete touto potravinou ládovat, tím víc se budete dostávat mimo rovnováhu a zanášet nebo vyčerpávat tělo.

To je jedna strana mince, která se jmenuje Co je pro vás zdravé. A tu podrobněji rozeberu v některém z nejbližších článků.

Kondice vašeho trávicího systému

Druhou stranou mince je kondice vašeho trávicího systému. Ta samozřejmě úzce souvisí s tím, co jíte a jak to jíte, ale nejen s tím. Je důležité se na ni podívat i samotnou o sobě.

Pokud váš trávicí systém není v pořádku, tak i to, co byste normálně a úspěšně strávili, budete trávit špatně. V čínské medicíně trávení vládne slezina. V pojetí čínské medicíny není slezina totéž, co z pohledu západního. V další části když budu mluvit o slezině, budu tím myslet „slezinu po čínsku.“

Takže co slezina umí a má na starosti z pohledu TCM?

Když se mluví v TCM o slezině, myslí se tím zároveň i funkce slinivky (pankreatu). Slezina je v první řadě synonymum pro naše trávicí funkce. Nebudu popisovat všechny její funkce, ale shrnu to, co je pro naše potřeby nejdůležitější.

Představte si slezinu jako Popelku. Něco sníte a to putuje do žaludku. Žaludek je párovým orgánem sleziny. Je pod její nadvládou, slezina šéfuje žaludku. Vaše Popelka – slezina rozhodne, co je prospěšné pro vás a tvorbu energie a krve, a co není a je potřeba, aby to bylo vyloučeno ven.

Protože vám v krvi ani v energetických drahách nekoluje rohlík nebo mrkev, které jste snědli, ale esence z těchto potravin, je potřeba, aby vaše Popelka z toho rohlíku nebo z mrkve tuto esenci vytáhla a proměnila na to, co je tělu vlastní (energii, krev, tělesné tekutiny…). Co si budeme povídat, z rohlíku toho moc nebude.

A tady se kromě toho, jak moc kvalitní potraviny jíme, dostává ke slovu i to, jak je naše Popelka výkonná a jak moc jí my pomáháme v tom, aby svoji práci mohla dělat dobře, nebo jí její práci komplikujeme.

Pokud vaše slezina funguje dobře, děje se následující:

  • Dobře vám to tráví (po jídle se cítíte dobře, máte víc energie).

  • Nenadýmá vás, netrpíte plynatostí, nestojí vám jídlo v žaludku jako kámen.

  • Máte zdravou barvu.

  • Máte optimální váhu.

  • Netrpíte nechutenstvím ani nadměrnou žravostí.

  • Když máte hlad, zvládáte to v pohodě než se najíte, netrpíte kolísáním krevního cukru.

  • Máte pevné cévy a nedělají se vám snadno modřiny.

  • Nemáte problémy s vylučováním, vaše stolice je v pořádku.

  • Máte dost energie.

  • Myslí vám to jasně a netrpíte neustálým analyzováním a nadměrným přemýšlením.

Pokud vaše slezina není v kondici, děje se následující:

  • Trpíte nechutenstvím, nebo naopak žravostí.

  • Po jídle jste často unavení, i hodně.

  • Netráví vám to dobře, často vám stojí jídlo v žaludku.

  • Může vám i při mírném hladu dost kolísat hladina energie a krevního cukru a tím pádem nálada.

  • Často se vám dělají modřiny, nebo můžete snadno krvácet (třeba z nosu, vykašlávání krve, krvácení mimo cyklus, ale i při menstruaci, krev ve stolici, moči).

  • Po jídle nebo celkově můžete mít pocit těžkého těla, končetin a hlavy. Zamlžené vnímaní, jako vnímaní přes deku nebo mysl v mlze. Tíha v břiše. Nebo pokles orgánů, výhřez konečníku, dělohy.

  • Závratě po postavení se.

  • Rozpínavé bolesti břicha.

  • Škroukání ve střevech.

  • Jste hodně přemýšlivý typ, a to až příliš. Mysl se vám ani na chvilku nezastaví. Analyzujete, točíte se v mysli dokola bez toho, aby z toho byl praktický výstup, a nejde to moc zastavit.

  • Máte problémy s váhou. Buď s nadváhou (slezina neumí oddělit to, co vaše tělo potřebuje od toho, co nepotřebuje, a to zůstává v těle).

    Nebo i přesto, že jíte normálně, nebo dokonce i víc, jste hodně hubení (slezina nedokáže vytáhnout ze stravy to, co je prospěšné v dostatečném množství nebo nedokáže mít pod kontrolou oheň žaludku, a ten všechno spálí.).

  • Ráno se můžete velmi těžce probouzet, zatímco večer jste hodně nabuzení a nechce se vám spát.

  • Nesnášíte dobře změny počasí.

  • Jste často zahlenění, tlak na prsou.

  • Problémy s vyprazdňováním. Často průjmy, řídká nebo beztvará stolice. Stužkovitá stolice. Mazlavá stolice (je potřeba hodně toaletního papíru, hodně špiní mísu).

  • Nadýmání, plynatost.

  • Máte slabé nebo ochablé končetiny. Nemáte dost energie a fyzické síly.

  • Bledost.

  • Jazyk je bledý, třese se a má bílý povlak. Pokud je přítomno víc vlhkosti, po okrajích jsou otisky zubů, protože jazyk je měkký a celkově může být víc oteklý, může mít silnější povlak.

Výčet není kompletní, a ne vždy jde v tomto výčtu o čisté oslabení sleziny. Někdy se kombinují příznaky s nesprávnou funkcí ostatních orgánů, jako jsou játra, žaludek, ledviny apod.

Není nutné, abyste měli všechny příznaky

Není nutné, abyste měli všechny příznaky, bohatě stačí jeden. Tento článek neslouží k tomu, abyste se diagnostikovali. A už vůbec ne abyste si stanovili nějakou „nemoc“.

Nejde o nemoc, ale o takzvaný „obraz“. Tak to vypadá, když je funkce nedostatečná a vaše Popelka nezvládá to, co spadá do jejích povinností. Je to ukázka toho, co vše může nedostatečná funkce sleziny kromě trávení způsobovat. Je to obraz nerovnováhy. A ve skutečnosti to, o co se budeme snažit, není ani tak léčba, ale znovunastolení rovnováhy.

A jak na to?

Vy, kteří mě znáte, víte, že se z vás nesnažím vychovat terapeuty. To, o co mi jde je, aby co nejvíc lidí pochopilo, že péče o zdraví, která se v TCM nazývá uměním pěstovaní života, znamená přebrat zodpovědnost za své zdraví. Protože o své zdraví musíte pečovat vy sami, nikdo to za vás neudělá.

A na to abyste mohli o své zdraví pečovat, potřebujete informace. Potřebujete znát jazyk, jakým k vám vaše tělo mluví. Alespoň základy, jinak vám bude tělo vaším průjmem nebo únavou po jídle stále dokola opakovat tu samou informaci, ale bude to jako by na vás mluvilo svahilsky.

Nebudete rozumět, a tím pádem i kdybyste moc chtěli, nebudete vědět, co vám říká, abyste udělali, nebo naopak nedělali.

Takže co vám slezina naznačuje? Čím jste si tuto nerovnováhu způsobili?

Nejčastější příčiny jsou:

  • Pokud to tak máte odjakživa, nejspíš jde o vrozené oslabení. I s tím jde pracovat, ale musíte být o to pečlivější a o to líp se znát.

  • Slezinu jste si mohli oslabit nevhodnou stravou. Buď jejím nedostatkem, nebo nedostatkem dobré stravy, nebo častěji v naší době nadbytkem a nevhodnou stravou. Třeba nadbytkem mastného, smaženého jídla. Mléka a mléčných výrobků, sladkostí. Studeného a syrového jídla.

  • Nadměrným sezením a nedostatkem pohybu.

  • Přílišným přemýšlením.

  • Nepravidelnou životosprávou.

  • Může to být i stav po tzv. napadením vnější škodlivinou. Třeba chladem nebo vlhkem, ale i následkem prodělaných nemocí (např. mononukleóza, covid apod.).

  • Následkem nesprávné léčby a samoléčby. Může to být následkem antibiotik, která jsou často studená, nebo jiných léků, ale i bylin. A často i potravinových doplňků nebo superpotravin.

    Pro všechno z vyjmenovaného platí, že vám to může oslabit slezinu, protože to nesedí vaší konstituci nebo stavu. Nebo to sedělo, ale bylo to užíváno nadměrně nebo déle, než bylo potřeba.

Pokud jste se dočetli až sem, jste blíž porozumění řeči svého trávicího systému, své sleziny. Víte, co dělá a že toho není málo. Jak velmi je důležitá a co všechno ovlivňuje.

Dobrá funkce sleziny prodlužuje život

O slezině se říká, že je postnatálním kořenem. Pokud funguje dobře, máme dost postnatální esence, a tím pádem nemusíme spotřebovat tolik té prenatální, která se nedá doplnit, a proto bychom si ji měli co nejvíc chránit.

Jinak řečeno slezina nám poskytuje kvalitní obnovitelné zdroje, v ledvinách je naopak esence, která je neobnovitelným zdrojem.

Proto správně fungující slezinou v kombinaci se stravou, která je vhodná pro vaši konkrétní konstituci, budete nejen silnější, zdravější, chytřejší a hezčí, ale také budete nejspíš žít mnohem déle.

Tahák s tipy pro zdravé trávení a slezinu podle čínské medicíny

Připravuji pro vás tahák s tipy pro zdravé trávení a slezinu podle čínské medicíny. Najdete tam nejdůležitější kroky co dělat a zase naopak nedělat, abyste si vybudovali zdravé trávení a všechny funkce, které se slezinou souvisí.

Pokud chcete vědět víc, zaregistrujte svůj e-mail tady a tahák vám přistane ve vaší e-mailové schránce hned, jak bude hotový.>>>

Pokud vás toto téma zajímá a pokud vás zajímá něco konkrétního, napište mi na erik@erik-palko.cz

Pokud vám to, co píšu, dává smysl a myslíte si, že by to mohlo pomoci někomu dalšímu, prosím neváhejte a sdílejte.

Erik Palko
Ve své praxi spojuji prastaré učení čínské medicíny s poznatky medicíny moderní. Přes vědomý pohyb a dotek učím své klienty, jak mohou tím, že procítí a poznají své tělo, žít zdravější a radostnější život. Znovu v něm být doma. Napsat mi můžete na erik@erik-palko.cz Více o mě se dočtete zde >>
Komentáře
  • Chcete přežít podzim ve zdraví? 

    Přestaňte dělat chyby, které vám oslabují imunitu. Podzim nemusíte promarodit. Naopak můžete položit pevné základy svého zdraví na celou zimu.

  • Nejnovější příspěvky