Už 1000 let pomáhá žít zdravý a dlouhý život

Osm kusů brokátu

Tak se jmenuje sestava, která přestála zkoušku času a miliony lidí po celém světě ji cvičí už bezmála 1000 let. Jméno je odvozeno od velmi vzácné a drahé látky brokátu a poukazuje na osm velmi ceněných cvičení. Ceněných pro svoji schopnost udržet nebo znovu navrátit to, co je nejdrahocennější, a to je zdraví.

Pokud by tato sestava nepřinášela výsledky, lidé by ji už dávno zavrhli. Nevěřím, že tak dlouho může přetrvat něco, co nefunguje. V dávných dobách běžní lidé nebyli tak zblblí reklamou a módními vlnami jako dnes. Nebyl čas se věnovat něčemu, o čem nebyli na základě zkušenosti přesvědčeni, že funguje. Bylo potřeba se postarat o sebe a o své zdraví, o rodinu a o živobytí. Často to byla otázka života a smrti.

Nemluvě o tom, že žili v mnohem drsnějších podmínkách než my dnes. A mít nástroj, jak se udržet v kondici, silní a zdraví do vysokého věku, bylo k nezaplacení. Dnes se mnoho lidí vzdalo zodpovědnosti za své zdraví a odevzdalo ho do rukou zdravotnictví.

Jsem sice moc rád, že tady zdravotnictví je, ale dle mého názoru by se mělo přejmenovat spíše na nemocnictví, protože se nezabývá prevencí a péčí o zdraví, ale spíše bojem s nemocemi. Ale o tom třeba v jiném článku.

Armáda, která nebyla nikdy poražena

Zpátky k cvičení Osm kusů brokátu. Jedná se o sestavu osmi cvičení, která patří do systému Qi Gong (čti čchi kung). Říká se o ní, že ji vytvořil generál Jue Fei (čti Ťüe Fei), který byl mistrem bojových umění. Důvod byl ten, že jeho vojáci byli často nemocní a nebyli dost silní.

Generál přemýšlel, jak je posílit a vytvořil sestavu původně dvanácti cvičení, která se postupně pro zdravotní účely zredukovala na osm. Říká se, že generálova armáda nebyla nikdy poražena.

Osm kusů brokátu je úplně první Qi gongová sestava, kterou jsem se naučil. Poprvé jsem s jednou z verzí této sestavy přišel do kontaktu, když mi bylo dvanáct, nebo třináct let a začal jsem se učit bojové umění Wing Chun (čti wing čun).

V čem vám může pomoci?

K čemu je tedy Osm kusů brokátu dobrých? Vezmu to od konce. Pravidelným cvičením se nejspíš stanete silnějšími, pohyblivějšími, budete mít více energie, lepší náladu a trávení, silnější imunitu a lepší spánek. Proč nejspíš? Protože je to cvičení, které je zaměřené na celkové zdraví. Neznám vaši výchozí pozici, váš momentální zdravotní stav. A také nevím, co konkrétně potřebujete řešit vy.

Je velmi pravděpodobné, že vám pravidelné cvičení s mnohými potížemi velmi účinně pomůže, ale může se stát, že budete potřebovat na některý problém přesněji zaměřené cvičení nebo jinou terapii.

Tuto sestavu učím už mnoho let a zažil jsem lidi, kterým velmi účinně pomohla od bolestí zad, ale také lidi, kterým v tomto ohledu nepomohla. Potřebovali cvičit ještě něco navíc.  Pomohla jim ale třeba upravit trávení, zlepšit spánek nebo při jiných bolestech, nebo shodit nadbytečná kila.

Cvičení Osm kusů brokátu se budu věnovat ještě v jiných článcích, zde jen v krátkosti zmíním, v čem v průběhu zhruba 25 let pomohlo mně. V závorkách doplňuji několik souvisejících benefitů u mých klientů.

V čem pomohlo 8 kusů mně

Zjistil jsem, že velmi účinně posiluje dolní končetiny, zvláště kolena, a dokáže mi ulevit, když se v minulosti občas vrátilo pobolívání kolen. Pomohlo mi vyléčit bolesti drobných kloubů na prstech rukou, s čímž si klasická rehabilitace nedokázala poradit. Velmi výrazně dokáže regulovat psychické napětí a pomoct uvolnit se a zlepšit náladu (dokonce i u úzkostných pacientů).

Pomáhá účinně regulovat trávení a vyprazdňování (v některých případech i u dlouhodobé zácpy). Pomáhá posílit imunitu a dodat celkově energii. Pokud jsem si v počátečních stadiích nachlazení zacvičil zkrácenou verzi sestavy, hezky jsem se zapotil a úspěšně jsem se vyhnul nemoci.

Podařilo se mi zhubnout cvičením této sestavy za měsíc a půl 9 kg, bez toho, abych změnil cokoliv dalšího ve své životosprávě. (Toto ale prosím berte s rezervou. Nesnažím se vás přesvědčit, že je to cvičení na hubnutí a že vám se podaří to samé. Ano, vzpomínám si i na další případy, kdy lidé zhubli třeba 6 kg za měsíc [víc už neměli z čeho], ale zase na druhou stranu i na případy, kdy cvičení mělo sice pozitivní zdravotní výsledky, ale hubnutí nebylo nijak výrazné. To jen pro úplnost.)

Kterých Osm kusů brokátu je těch pravých?

Na internetu a v knížkách můžete najít mnoho verzí tohoto starobylého cvičení. Některé sestavy jsou vsedě, některé vestoje. Existují sestavy, které obsahují jen velice jemné a měkké pohyby a zase na druhou stranu sestavy, které výrazně posilují a protahují svaly a šlachy.

Proč to tak je? Právě proto, že je starobylé. 1000 let je velmi dlouhá doba. Za tento čas se tuto sestavu naučilo a učilo ji dál ohromné množství lidí. Každé cvičení se dá cvičit různými způsoby podle toho, jakých výsledků chcete pomocí něho dosáhnout a které jeho přínosy chcete zesílit.

Stačí jemně změnit způsob provádění a můžete se víc zaměřit na uvolnění, nebo na posílení, na uvolnění svalů a šlach, jejich protažení nebo rozhýbání kloubů. Na rozehřátí a nabuzení, nebo zklidnění.

A tak se sestavy vyvíjely podle požadavků, které konkrétní učitel nebo škola chtěli rozvíjet. Osm kusů brokátu se také široce šířilo i mezi běžným lidem, a tak se některé sestavy změnily nezáměrně, pouze nesprávným podáním. Z některých sestav se touto cestou vytratily hlubší principy, a tím i velká část účinnosti.

A i když je Osm kusů brokátu jednoduchou sestavou, velmi vhodnou na první seznámení s Qi Gongem, je nezbytné tyto principy znát a dodržovat. Jinak se stane z účinného cvičení jen máchání rukama, které sice na pohled může vypadat ladně a exoticky, ale jeho benefity budou téměř nulové.

Tím nechci říct, že je jenom jedna správná sestava. Jak jsem psal, postupně se vyvinuly různé sestavy za různými účely. Ale je potřeba si vybírat, případně vyzkoušet. Sám jsem zkusil několik různých sestav. Ukázka sestavy, která je na videu pod článkem, je ta, která se mi osvědčila nejvíc a měl jsem štěstí, že jsem na ni narazil velmi brzy.

Ukázku sestavy přehrajete kliknutím na obrázek:

Vyučuji ji na pravidelných lekcích v Praze, případně na víkendových kurzech.

V Praze právě otevírám nový kurz pro začátečníky, přijďte se naučit toto jednoduché, ale účinné cvičení, a udělat tím velký krok směrem k pevnému zdraví 😊. Více se dozvíte zde >>

Chtěli byste se dozvědět o tomto cvičení víc? Pokud ano, napište mi erik@erik-palko.cz 😊.

Erik Palko
Ve své praxi spojuji prastaré učení čínské medicíny s poznatky medicíny moderní. Přes vědomý pohyb a dotek učím své klienty, jak mohou tím, že procítí a poznají své tělo, žít zdravější a radostnější život. Znovu v něm být doma. Napsat mi můžete na erik@erik-palko.cz Více o mě se dočtete zde >>
Komentáře
  • Chcete přežít podzim ve zdraví? 

    Přestaňte dělat chyby, které vám oslabují imunitu. Podzim nemusíte promarodit. Naopak můžete položit pevné základy svého zdraví na celou zimu.

  • Nejnovější příspěvky